Amit én tudok azt Te is megtanulhatod.

Ha egyedi lakástextilt szeretnél, állok rendelkezésre tanácsadással, varrószolgáltatással.Ha Te magad szeretnéd őket elkészíteni, jelentkezz varró tanfolyamra.
Hívj: 0620-383-4939

ez vagyok én

Üdv. Hallgat Klári vagyok. Lakástextilek és táskák tervezésével, készítésével foglalkozom. Varrni tanítok. Megpróbálok Zöld lenni.

Elérhetőségem:

Klariss H. Lakástextilkészítő és Kereskedelmi Bt.
Tel.: 0620 - 383 4939, email: klarissh@gmail.com
Felnőttképzési tevékenység folytatásához a nyilvántartási számom: 00711-2010
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

itt írhatsz nekem

Üzemeltető: Blogger.

Selyem - araknofóbiások ne nézzék.

Első ránézésre szimplán egy rojtos kendő széle, a mintája sem fog meg igazán. De igazi meglepetés volt, mikor megtudtam, miből készült. Természetes szálból készült, s temészetadta tulajdonsága ez a napsárga szín. Pókhálóból szőtték. Nem viccelek. 


Az arany színű stóla és köpeny a Madagaszkáron őshonos arany gömb pók (golden orb spider) hálójából készült. A pók neve nem kinézetére utal, hanem arra, hogy hálója arany színben ragyog, ha rásüt a nap. Összesen 1.2 millió pókot "csapoltak meg" a projekt ideje alatt. Nem kell aggódni, mindegyik túlélte. Minden egyes pók 24 méter selymet adott naponta. Valójában nem a hálójukat hasznosították, hanem egy kézi készülékkel nyomást gyakorolva az állatok hasára, tejszerű váladék, az arany színű selyemszál csordogál ki belőlük. Fejés után a pókokat szabadon engedték. Az ügyön nyolcvan egynéhány ember dolgozott, összesen 7 évig.



Az ötlet megvalósítói az amerikai divattervező, Nicholas Godley és az angol művészettörténész és textil prof Simon Peers voltak. Az eredeti ötlet, hogy pókselyemből szőjenek, nem az övéké, hanem egy bizonyos Jacob Paul Cambou-é, egy francia jezsuita papé volt, aki az 1800-as évek végén élt Madagaszkáron. Ő találta ki a "pókfejő készüléket", s állítólag készített is a selyemből textíliát, bár nyoma nem maradt. 



A pókselyemből készült stólát és köpenyt most a londoni VAM-ban (Victoria and Albert Museum) lehet megcsodálni.

Forrás/Sources:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése